Header afbeelding
Wet Natuurbescherming vanaf 1 januari 2017
23 december 2016

Op 1 januari 2017 treedt de ‘Wet natuurbescherming’ in werking. Deze vervangt drie wetten: de Natuurbeschermingswet 1998, de Boswet en de Flora en Faunawet.

Deze wijziging heeft ondermeer consequenties voor vergunningaanvragen die nodig zijn in verband met Natura2000gebieden. Besluiten die na 1 januari genomen worden, moeten aan de eisen van de Wet natuurbescherming voldoen. Als met de beoogde opzet waarvoor vergunning wordt aangevraagd mogelijk beschermde soorten worden gefrustreerd (denk bijvoorbeeld aan sloop bestaande gebouwen en kap van bomen) dan moet daar in de aanvraag op worden ingegaan. Dit kan betekenen dat bij de aanvraag een aanvullend onderzoek Flora en Fauna overlegd moet worden.

Tevens is er in sommige gevallen sprake van wijziging van het bevoegde gezag. Momenteel is ten aanzien van vergunningaanvragen in het kader van de natuurbeschermingswet de provincie waar een bedrijf het grootste effect heeft bevoegd om te beslissen op de aanvraag. Met de Wet natuurbescherming wijzigt dit naar de provincie waar het bedrijf is gelegen. Voor bedrijven die nabij provinciegrenzen liggen, kan dit dus betekenen dat een aanvraag bij een andere provincie moet worden ingediend dan voorheen.

Laat u goed adviseren bij de aanvraag, om te voorkomen dat de aanvraag moet worden aangevuld. Daarmee ontstaat namelijk het risico dat de eventueel benodigde ontwikkelingsruimte (depositie)  pas later wordt gereserveerd, met als risico dat de pot leeg is. De Locis Adviseurs staan u graag bij.