Header afbeelding
Legalisatie PASmeldingen
23 maart 2020

Veel bedrijven hebben in het PAS-tijdperk een melding gedaan voor legalisering of wijziging van hun bedrijfsopzet. Met de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019 moet geconcludeerd worden dat deze toestemmingen niet worden gerespecteerd. Er zal voor deze bedrijven alsnog een vergunning in het kader van de Wet natuurbescherming geregeld moeten worden.

Minister Schouten heeft aangegeven dat ze gemelde situaties alsnog wil legaliseren middels een vergunning. De bedrijven die een melding hebben gedaan hebben immers gehandeld conform de wetgeving op dat moment. Of legalisering gaat lukken, is vooralsnog niet duidelijk. Sowieso zal niet elke melding worden omgezet in een vergunning.

 

De volgende voorwaarden om te komen tot legalisering worden genoemd:

  • Het project moet volledig zijn gerealiseerd.
  • Is het project nog niet volledig gerealiseerd maar zijn wel aantoonbare stappen gezet om te komen tot volledige realisering, dan komt het toch in aanmerking voor legalisering.
  • Is het project nog niet gerealiseerd maar is men wel onomkeerbare significante investeringsverplichtingen aangegaan, dan komt men ook in aanmerking voor legalisering.

Kort samengevat: In veel situaties wordt een oplossing nagestreefd door de minister, maar dat zal zeker niet in elke situatie zo zijn. Kan nu al geconcludeerd worden dat er geen legalisering van de melding zal plaats vinden, dan is het advies om nu al te onderzoeken hoe te komen tot een vergunning.

Dit onderwerp wordt zeker vervolgd.

 

 

© 2020 - Locis Adviseurs heeft zijn website laten maken door Ebbers Media.