Header afbeelding
Gelders ruimtelijk beleid ter inzage
25 augustus 2016

Tot en met 30 september 2016 liggen voor de provincie Gelderland de actualisatie van de omgevingsvisie en verordening ter inzage. Daarin is het nieuwe ruimtelijke beleid voor de intensieve veehouderij opgenomen.

De provincie wil af van een maximale maat voor een bouwblok. Daarvoor in de plaats moet een ondernemer uitbreidingsruimte “verdienen”. Dit is mogelijk door extra te investeren in bijvoorbeeld milieu, landschap, dierenwelzijn en door een dialoog met de omgeving te voeren. Uit berekeningen van de extra maatregelen volgt dat het om een investeringsbijdrage moet gaan van 15 tot 20 euro per m2 bruto vloeroppervlak.

Zoals het nu lijkt zullen Provinciale Staten op 14 december 2016 besluiten over de actualisatie van de omgevingsvisie en verordening. Daarna zal het beleid moeten worden toegepast. Dit betekent overigens niet dat elk initiatief tot uitbreiding er direct mee te maken krijgt. Ontwikkelingsmogelijkheden die passen binnen geldende bestemmingsplannen welke niet ouder zijn dan 10 jaar worden gerespecteerd. Bij actualisering van bestemmingsplannen moeten gemeenten wel rekening houden met het nieuwe beleid. Dit wetende kan het interessant zijn om een beoogde ontwikkeling niet te lang uit te stellen.

Heeft u vragen over het (aanstaande) ruimtelijke beleid van de provincie, neemt u dan contact op met ons bureau.