Header afbeelding
2018, het jaar van invoering fosfaatrechten
14 oktober 2016

Bekend is geworden dat de invoering van de fosfaatrechten niet in 2017, maar in 2018 zal plaats vinden. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken geeft aan genoodzaakt te zijn om het wetsvoorstel fosfaatrechten aan te passen. Dit omdat het huidige voorstel niet voldoet aan de Europese regels rondom staatsteun.

De invoering van het wetsvoorstel zal wijzigen van 1 januari 2017 naar 1 januari 2018. De rechten die op 1 januari 2018 worden toebedeeld voor de gehele melkveestapel in Nederland zullen gelijk zijn aan het fosfaatproductieplafond die voortvloeit uit de derogatiebeschikking. De generieke korting die nu reeds in het wetsvoorstel is voorzien, zal niet worden toegepast nadat de rechten zijn verstrekt maar direct worden verwerkt in de hoeveelheid rechten die wordt toegekend.

De peildatum van 2 juli 2015 blijft bepalend voor de hoeveelheid rechten per individueel bedrijf aan de hand van fosfaitaire excretiewaarden. Rechten zullen vrij verhandelbaar zijn en gratis worden verstrekt. Ten aanzien van de fosfaatbank zegt de Europese Commissie dat de criteria voor de niet overdraagbare rechten verder moeten worden omschreven dan reeds in het voorstel is gedaan.

Van Dam geeft het volgende aan ‘De Europese Commissie heeft nog geen groen licht gegeven over de introductie van het fosfaatrechtenstelsel en er is geen zekerheid over de voortzetting van de derogatie na 2017. Ten aanzien daarvan is voor de Europese Commissie van belang dat Nederland pas na afloop van de huidige derogatieperiode aan de voorwaarden van de huidige derogatie voldoet.’ In overleg met de Europese Commissie zal worden gezocht naar een oplossing om het wetsvoorstel in overeenstemming te brengen met de staatssteunregels.

Locis Adviseurs blijven de ontwikkelingen volgen en houden u op de hoogte.