Header afbeelding
Reparatie bestemmingsplan buitengebied Aalten
28 december 2016

Voor het buitengebied van de gemeente Aalten is op 19 april 2016 een nieuw bestemmingsplan vastgesteld. In verband met een verzoek om schorsing, heeft de Raad van State reeds een voorlopig oordeel gegeven over het plan. Vanwege onduidelijkheid over het geldende depositierecht (ammoniak) in het kader van de Natuurbeschermingswet is het bestemmingsplan voor de intensieve veehouderijen geschorst. In de bodemprocedure zal een verdere inhoudelijke beoordeling plaats vinden.

Door de voorlopige uitspraak twijfelt de gemeente of het bestemmingsplan de toets der kritiek zal doorstaan. Daarom wil de gemeente  al voordat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak doet in bodemprocedure de planregels aanpassen. Voor alle agrarische bedrijven die ammoniak produceren zal vanuit de regels verwezen worden naar een afgegeven toestemming welke als maximaal toelaatbaar wordt geacht. Primair is de afgegeven Natuurbeschermingswetvergunning uitgangspunt. Indien deze niet aanwezig is, is aansluiting gezocht bij de omgevingsvergunning of melding activiteitenbesluit.

De gemeente zal de betrokkenen per brief informeren en verzoeken om de gegevens te controleren. Omdat het bestemmingsplan de ontwikkelingsmogelijkheden voor de toekomst bepaalt, is het van groot belang om dit ook daadwerkelijk te doen. Check of de meest recente toestemming wordt genoemd. Dit kan ook een zogenaamde PAS-melding zijn. Krijgt u geen brief van gemeente, maar houdt u wel dieren, dan is het ook van belang om dit kenbaar te maken bij de gemeente.

Mocht u twijfelen, neem dan contact op met één van onze adviseurs.